сряда, 27 юни 2012 г.

Стрес за еврото преди срещата на ЕС

Коментар за в. Класа


От началото на седмицата единната европейска валута попадна под засилен натиск заради разногласията в Европа по отношение на нуждата от нови антикризисни механизми. Днес и утре ще се проведе двудневната среща на политическите лидери от ЕС, на която ще бъдат обсъдени вариантите за стабилизиране на региона.

Пазарът обаче показва, че не очаква положителна развръзка от предстоящия форум. Липсата на интерес и подкрепа към еврото и рисковите активи като цяло сигнализират за висок риск от задълбочаване на дълговата криза, която вече трета година руши доверието на инвеститорите в икономиката на Стария континент.

Сред най-обсъжданите спешни мерки срещу ерозиращото доверие в европейската стабилност е предложението за общи еврооблигации, чрез които колективно да се гарантират задълженията на страните. Друг вариант е Европейската централна банка да продължи програмата си за изкупуване на италиански и испански държавни ценни книжа. Третата идея, която се защитава от Италия, е спасителните фондове на Европа да похарчат събраните средства за изкупуване на държавен дълг.

Нито едно от предложенията обаче не се одобрява от Германия. Първата по големина икономика в еврозоната блокира всеки опит за харчене на средства. Според германския канцлер Ангела Меркел най-задлъжнелите страни-членки не са предприели най-важната стъпка, а именно политическа воля и действия за реформи и строги бюджетни икономии.

Щатският долар успя гъвкаво да се възползва от слабостта на еврото и от началото на седмицата поскъпна с близо 1%, връщайки цената на двойката EUR/USD в стойностите при 1.24.


Няма коментари:

Публикуване на коментар