петък, 8 юни 2012 г.

Доларът поскъпва след драматичен обрат в политиката на Фед

Коментар за investor.bg

Доларът ограничи последните си спадове и  започна плавно да възстановява изгубеното от началото на седмицата в основните си кръстосани курсове. Пазарните участници заложиха отново на щатската валута, след като стана ясно, че американският Федерален резерв няма намерение да приложи нов етап на програмата за финансова стабилност.
На вчерашното редовно заседание противно на очакванията от централната банка не коментираха възможността от допълнителни монетарни стимули въпреки рисковото състояние на американския трудов пазар и заплахата за глобалната стабилност, която идва от Европа.
Неочакваният  завой, който Федералният резерв направи вчера, дойде след променения тон в речта на председателя Бен Бернанке. Само няколко часа преди заседанието Бернанке защити аргументите в полза на антикризисните механизми, като коментира, че Фед е готов да защити растежа на местната икономика.
Неоправданите предварителни очаквания се оказаха добра основа за поскъпване на американския долар. Липсата на монетарни стимули означава, че печатането на пари също ще бъде ограничено.
Спрямо еврото тази сутрин щатската валута възстанови 0,25% от стойността си и се върна обратно в нивата под психологическото 1,25. Стабилният  от началото на седмицата австралийски долар също не издържа на натиска  на „зелените пари“ и след като вчера не успя да се върне над критичното 1,0000, днес загуби 0,7% от стойността си.
Единствено японската йена се противопостави на доларовият натиск. Двойката USD/JPY се отдалечи на 0,2% от двуседмичния връх при 79,79, който записа вчера.

Няма коментари:

Публикуване на коментар