петък, 22 юни 2012 г.

Вотът в Гърция не донесе очаквания оптимизъм за пазара

Коментар за в.Марица

Подкрепата, която изборите в Гърция донесоха на финансовите пазари в началото на изминалата седмица, се оказа краткосрочна и не успя да задържи за дълго риск апетита на инвеститорите. Последвалата серия от разочароващи новини за икономиките от двете страни на Океана, както и лошата оценка на кредитната агенция Moody’s за банковата система в глобален план приземи еврото и изпари надеждите за нови ръстове на Wall Street.

Само ден, след като прореформаторските партии в Гърция успяха да съберат достатъчно подкрепа за сформиране на управляваща коалиция, еврото за пореден път попадна под натиск. Пазарът отново сигнализира за опасност, измествайки фокуса от Атина към Мадрид. Доходността по испанските облигации регистрира ново покачване и така доверието в четвъртата по големина икономика в еврозоната отново започна да ерозира.

Изборите в южната ни съседка помогнаха на пазарите да избегнат истинска катастрофа, но за съжаление те не са антикризисния механизъм, от който Европа се нуждае толкова много. Проблемите за региона набират скорост, а в спиралата на дълговата криза попадна и Испания, която преди седмица стана четвъртата страна-членка на еврозоната, която поиска извънредна финансова помощ.

Проблемите на Стария континент в същото време застрашават стабилността в САЩ, но от Федералния резерв все още вярват, че европейските политически лидери ще успеят да намерят точната рецепта за справяне с широките бюджетни дефицити. Това бе и причината Фед да не гласува тази седмица нов пакет от монетарни стимули (QE3), с които да подпомогне буксуващата икономика.

Най-големият проблем за САЩ остава високата безработица. Ако подобрението в трудовия сектор се забави, това ще е сигурен сигнал, че ще се стигне до нови финансови стимули. Текущите прогнози сочат, че до края на годината общата безработица ще остане в границите между 8% и 8.2%, което е оптимистичен сценарий предвид последните разочароващи данни за новооткритите работни места.

В края на седмицата Moody’s понижи рейтингите на най-големите световни банки и така постави под съмнения глобалната на 15 от най-големите банки в САЩ, Канада и Европа. Най-значителната промяна бе за Bank of America и Citigroup, чиито оценки бяха редуцирани до Baa2. Решението на кредитната агенция означава, че разходите на банките за набиране на средства ще се увеличат.

В резултат на лошите новини инвеститорите избягаха панически от рисковите активи. Най-сериозни загуби понесе еврото, което се върна в стойностите при 1.25. Доларът се възползва от ситуацията заради качеството си на валута убежище и поскъпна до 1.56 спрямо лева.

Всички водещите борсови индекси на Wall Street заличиха голяма част от стойността си. Измерителят на 30-те най-ликвидни щатски компании Dow Jones се върна при 12 600 пункта, губейки над 2.5% на седмична база.

Широките български индекси BGTR30 и BG40 също приключиха седмицата с пасив. Единствено SOFIX добави 0.99% за периода от понеделник до петък.


Няма коментари:

Публикуване на коментар