вторник, 19 юни 2012 г.

Заплахата за еврото вече идва от Испания


Само ден, след като прореформаторските партии в Гърция успяха да съберат достатъчно подкрепа за сформиране на управляваща коалиция, еврото за пореден път попадна под натиск, коментира за Fx1.bg Петър Кръстев, дилър международни финансови пазари в ИП „БенчМарк Финанс” АД.
Пазарът отново сигнализира за опасност, измествайки фокуса от Атина към Мадрид. Доходността по испанските облигации регистрира ново покачване и така доверието в четвъртата по големина икономика в еврозоната отново започна да ерозира.
Еврото се отдалечи от едномесечния връх при 1.2748, записвайки едновременно най-лошото си интрадневно представяне спрямо щатския долар за последните три седмици. Единната валута достигна до рекордния максимум в понеделник, след като стана ясно, че Гърция е по-близо до оставането си в еврозоната след резултатите от местния парламентарен вот.
Изборите в южната ни съседка помогнаха на пазарите да избегнат истинска катастрофа, но за съжаление те не са антикризисния механизъм, от който Европа се нуждае толкова много. Проблемите за региона набират скорост, а в спиралата на дълговата криза попадна и Испания, която преди седмица стана четвъртата страна-членка на еврозоната, която поиска извънредна финансова помощ.
Вероятно Мадрид ще плати рекордна лихва по емисията ценни книжа, която ще емитира тази седмица. Испанското правителство ще се опита да пласира ДЦК на стойност между 2 и 3 млрд. евро с падеж между 12 и 18 години и още една емисия краткосрочни облигации с номинал до 2 млрд. евро. Размерът на доходността, която инвеститорите ще изискат, ще бъде барометър за степента на моментното доверие към Испания и еврото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар