вторник, 19 юли 2011 г.

Златото записа нов най-висок връх

Цената на златото отбеляза нов абсолютен рекорд, достигайки цена на затваряне от цели 1 602.40 долара за тройунция. Изминалата търговска сесия се оказа успешна и за среброто.

Пазарните участници се насочиха към активите „убежища”, след като ситуацията около дълговия таван на Щатите продължава да е нестабилна. Въпреки предупрежденията за намаляване на рейтинга на САЩ от страна на водещите кредитни агенции, дебатът между президента Обама и Конгресът продължава. Още през месец май най-силната световна икономика достигна предварително заложения праг на дълга си. Ако до дни не бъде взето решение за увеличаване на тази горна граница, в началото на август САЩ няма да могат да разплатят задълженията към кредиторите си.

Въпреки че преговорите между американските законодатели вървят към вдигане на тавана на дълга, пазарът реагира изключително чувствително на всеки ден забавяне на това решение. Силният интерес към златото се обяснява с липсата на доверие сред инвеститорите не само в щатската икономика, но и в Еврозоната, която продължава да търпи негативи от растящите дефицити в региона. Благородният метал е предпочитан актив по време на криза и въпреки високата му цена продължава да е сравнително сигурна инвестиция на фона на случващото се в Европа и Америка.













На обратния полюс вчера бе суровият петрол, който записа понижение от 1.4% до 95.93 долара за барел в края на американската търговска сесия. Дебатите около дълга на САЩ работят в полза на златото, но не и в полза на петрола. Силната зависимост на енергийната суровина от състоянието на световната икономика и спекулациите за свиване на търсенето увеличиха натиска върху нея през последните седмици. Причина за слабия интерес към „черното злато” е и растящият риск от просрочване на задълженията в Испания и Италия, чиито икономики са по-големи от тези на Гърция и Португалия. Ако Рим получи спасителен заем от ЕС и МВФ, подобно на гласувания финансов пакет към Атина от преди година, доверието към европейската банкова система ще бъде сериозно разклатено.

Резултатите от стрес тестовете на банките на Стария континент, които бяха публикувани в края на миналата седмица, донесоха допълнително напрежение за цената на петрола. От общо 90 банки, които бяха обект на теста, 8 не успяха покрият заложените критерии.












#

Няма коментари:

Публикуване на коментар